CORONAVIRUS
MESURES PREVENTIVES ADOPTADES
Decret 203/2015, de 15 de setembre, pel qual es crea la Xarxa de Vigilància Epidemiològica i es regulen els sistemes de notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics.
Resolució per la qual s’adopten mesures de caire organitzatiu per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 en el col·lectiu de professionals sanitaris i en el col·lectiu de professionals que donen suport a la gent gran, a les persones amb discapacitat i a les persones amb malaltia mental en la realització de les activitats de la vida diària, en un centre de dia o en un centre residencial del sistema de serveis socials.
RESOLUCIÓ SLT/737/2020, de 13 de març, per la qual s’adopten mesures complementàries per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2.
Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19.
463/2020, de 14 de març. Publicat avui 28/03/2020. Implica la prorroga de l’estat d’alarma fins les 00:00 hores del dia 12 d’abril de 2020.
BOE – Orden SND/295/2020, de 26 de marzo, por la que se adoptan medidas en materia de recursos humanos en el ámbito de los servicios sociales ante la situación de crisis ocasionada por el COVID-19. Publicat avui 28/03/2020.
BOE – Real Decreto-ley 9/2020, de 27 de marzo, por el que se adoptan medidas complementarias, en el ámbito laboral, para paliar los efectos derivados del COVID-19. Publicat dia 28/03/2020.
RESOLUCIÓ TSF/994/2020, d’11 de maig, per la qual s’estableixen els criteris per a l’aplicació a Catalunya de l’Ordre SND/399/2020, de 9 de maig, respecte als serveis i prestacions en matèria de serveis socials.
DECRET LLEI 24/2020, de 16 de juny, de mesures extraordinàries en matèria de personal (consultar a través del recull o a través d’aquest enllaç: https://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/8157/1799938.pdf): el Decret fa referència al complement de productivitat extraordinari als professionals que hagin prestat serveis als centres de serveis socials de caràcter residencial de gent gran, discapacitat intel·lectual i física, amb motiu de la COVID-19. Us informem que Dincat estem demanant més informació sobre aquest complement i tan bon punt tinguem concrecions per part del Departament us ho farem saber.
RESOLUCIÓ SLT/1648/2020, de 8 de juliol, per la qual s’estableixen noves mesures en l’ús de la mascareta per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19.
RESOLUCIÓ SLT/716/2021, de 12 de març, per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.
El Grup SOM VIA ha constituït un Equip de Seguretat i Prevenció pel Coronavirus, format per Gerència, Qualitat i Direccions dels Serveis, que segueix diàriament l’evolució d’aquesta crisi sanitària i de les mesures i recomanacions que determinen les administracions. L’Entitat està adoptant les mesures de seguretat i prevenció oportunes, i aplica protocols específics per a cada centre i servei per protegir les persones usuàries i el seu equip humà, així com als clients i proveïdors amb els quals manté relació.
Algunes de les mesures de prevenció que hem adoptat:
Suspensió de les sortides dels centres, dels nous ingressos i visites als serveis residencials i assistencials. Només es permet la visita en casos d'urgència o necessitat justificada.
Neteja de mans obligatòria als accessos de tots els serveis, amb dispensadors de gel hidroalcohòlic i instruccions del procés de rentat.
S’eviten les reunions internes i es promou el teletreball en els llocs on és possible.
Intensificació de la neteja i desinfecció de punts de contacte i superfícies.
Nou procediment d’actuació per als proveïdors a tots els centres i serveis de l’entitat.
En cas de possible contagi comuniqueu al 061. Seguidament comunicar-ho al Grup SOM VIA a través del 93 435 15 79.
Suspensió de pràctiques formatives, activitats amb voluntariat, activitats externes.
Hem informat a tot l’equip humà de les mesures que hem adoptat i que cal portar a terme i s’informa puntualment a les famílies de les mesures adoptades i de totes les recomanacions a seguir.
SOBRE LA COVID-19
La COVID-19 és la malaltia infecciosa causada pel coronavirus que s’ha descobert més recentment. Tant el nou virus com la malaltia eren fins avui desconeguts.
Els símptomes més comuns són febre, cansament i tos seca. Alguns pacients poden presentar dolors, congestió nasal, mal de coll o diarrea. Aquests símptomes solen ser lleus i apareixen de forma gradual. La majoria de les persones (al voltant del 80%) es recupera de la malaltia sense necessitat de realitzar cap tractament especial. La gent gran i les persones amb patologies prèvies i afeccions mèdiques subjacents, com hipertensió arterial, problemes cardíacs o diabetis… tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu.
Una persona pot contraure la COVID-19 per contacte amb una altra que estigui infectada pel virus. La malaltia es pot propagar de persona a persona a través de les gotícules provinents del nas o la boca que surten quan una persona infectada tus o exhala. Per això és important mantenir-se a més d’un metre de distància.
Mesures de protecció per a tothom
Hi ha diverses precaucions que es poden adoptar per reduir la probabilitat de contraure o de contagiar la COVID-19:
• Renteu-vos bé les mans i amb freqüència usant un desinfectant a base d’alcohol o amb aigua i sabó.
• Mantingueu una distància mínima d’un metre entre vosaltres i qualsevol persona que tossi o esternudi.
• Eviteu tocar-vos els ulls, el nas i la boca.
• Cobriu-vos la boca i el nas amb el colze doblegat o amb un mocador de paper al tossir o esternudar. El mocador usat s’ha de rebutjar immediatament.
• Si tens febre, tos i dificultat per respirar, truca al 061 o al 112.
• Per estar informat sobre les últimes novetats en relació amb la COVID-19 seguiu els consells de les autoritats sanitàries sobre la forma de protegir-se a si mateix i als altres.
• Consulteu les notícies més recents sobre les zones de major perill (és a dir, les ciutats i llocs on la malaltia s’està propagant més extensament). Eviteu desplaçar-vos a aquestes zones, sobretot si l’edat és avançada o la situació de salut és delicada.